Historikk

Etablering

Røn Gards rakfiskproduksjon ble etablert som Valdres Ørretoppdrett i 1965 av Ola Ulven (1922-2008), og tvillingbrødrene Ola Røn (1930-2011) og Trygve Røn (1930-1995). Bedriften skulle oppdrette regnbueørret fra rognstadiet, og etter hvert ble det vedtatt at de også skulle produsere matfisk til produksjon av rakfisk. Vriksomheten var i hovedsak et tillegg til ordinær gårdsdrift.

 

Begynner med sette- og yngelfisk

Fra 1976 bestemte de seg for å prøve å selge yngel og settefisk. Dette året satte de ut 20 000 yngel i Rønssundet. Produksjonen gikk svært bra, og i 1981 bestemte karene seg for å kjøpe rogn fra Sundalsøra i tillegg til å presse noe rogn selv.

 

Bygging av landbasert anlegg

I 1993 satte eierne opp fem landbaserte kummer og ett forhus, som følge av forbud fra myndighetene om å drive oppdrett i vassdraget. Dette var en tøff utgift og i realteten en ett enten eller valg for videre drift. Vi valgte å fortsette etter 20 års virksomhet og har ikke angret en eneste dag på dette.

 

Bygging av Produksjonslokale

Som følge av flere krav satte vi opp ett produksjonslokale på 230 m2 i 1995. Dette ble en stor overgang, men også en formidabel effektivisering. Fra før å måtte transportere fisken for å få utført de enkelte arbeidsoppgaver, kunne gjøre alt på ett sted.

 

Vakuumpakket fisk

Fra 1996 startet vi med salg av vakummpakket fisk. Dette viste seg å vokse. Pr år 2000 var ca 50% fisken vakuumpakket og siden 2010 har denne andelen vært 75%.

 

Kjøp av Lofoss fisk

I 2001 kommer det et matfiskanlegg ut for salg som heter LOFOSS FISK AS som ligger i Ryfoss, cirka to mil lenger nord for Røn. Virksomheten Røn Gard kjøpte anlegget. Driften beholdes under samme navn og markedsføres og selger fisk under egen merkevare Lofoss Fisk.

 

Valdres Rakfisk etableres

Valdres Rakfisk BA blir stiftet 2000. Dette er en sammenslutning av de seks rakfiskprodusentene i Valdres som har fisk som er født og oppvokst i Valdres. Disse produsentene jobbet hardt for å synliggjøre den kortreiste maten som rakfisk fra Valdres er. Og er de eneste i Norge som ble tildelt både Beskyttet geografisk betegnelse og Spesialitetmerket.

 

Avtale inngås med Norgesgruppen

I 2001 ble det inngått avtale med Norgesgruppen om levering av rakfisk direkte til butikk, som medførte at nå måtte bedriften skaffe seg egen lastebil med kjøling.

 

Navneendring til Røn Gard

Valdres Ørrettoppdrett DA endrer i 2006 navn til Rød Gard og markedsfører sin fisk deretter fra gjeldende endring.

 

50 års jubileum

Røn Gard feirer 2015 50 års jubileum, og markerer dette med bla å bygge ut 280 km2 til kjøle/modningsrom, samt å lage en 74 sider jubileumsbok til rakfiskfestivalen. Denne koster kr. 200,- og kan kjøpes i våre lokaler, i bokhandelen på Fagernes, samt noen lokale dagligvareforettninger.